PRototip

Blog o kriznom menadžmentu, menadžmentu događaja, komunikologiji, odnosima s javnošću, TED/TEDx konferencijama…

TEDx Global Music Project – Music Worth Hearing

na 6 juna, 2013

Volite li dobru muziku? Onu koja će vam vratiti osmeh na lice. Onu koja će vas rasplakati u sekundi. Onu koja će vas podsetiti na neke davne, prohujale dane i događaje koji su ostavili trag u vašem životu.
Ako je vaš odgovor pozitivan onda je TEDx Global Music Project pravo mesto za vas. Ovaj projekat je pokrenut uz pomoć nosilaca TEDx licenci šitom sveta.

tedx-global-music-project
Na isti način kako je TED Open Translation Project proširio uticaj TED i TEDx govora, tako je i ovaj projekat zamišljen da široj publici prezentuje različite muzičke umetnike širom sveta, koji su svoje numere izvodili na TEDx konferencijama. Kako bi se razumela suština ovog projekta neophodno je naglasiti da su na svakoj TEDx konferenciji, pored govora kojima autori prezentuju svoje ideje, predviđene i numere putem kojih se svetu predstavljaju muzičari, pevači, igrači, performeri… TEDx Global Music Project predstavlja mesto susreta muzičkih numera izvedenih širom sveta. Svoj doprinos oživljavanju i razvoju ovog projekta dalo je 140 zemalja sveta. Ujedno ovo je prilika mladim i inovativnim umetnicima da dospeju do publike na globalnom nivou i šansa da redefinišu i pomere granice shvatanja muzike.
Često kažu da je lepota u oku posmatrača. Mislim da bih ovaj navod modifikovala da glasi da je lepota u sluhu posmatrača. Ne kažu bez razloga da je muzika “univerzalni jezik civilizacije”. TEDx Global Music Project je pravo mesto za sve ljude koje muzika inspiriše i pokreće njihovu kreativnost, kao i za one koji se pitaju kako zvuči prava muzika.
Ukoliko ste se zainteresovali da čujete kako zvuče numere koje su izvedene na različitim, međusobno nezavisnim, TEDx konferencijama započnite putovanje oko muzičkog sveta sledećim numerama:

TEDxNoviSad – Lazar Novkov & Frame Orchestra Frame Orchestra je nastao iz potrebe za promenom, koja je potekla od osnivača Lazara Novkova. U zimu 2009. u toplom ambijentu svog doma, Lazar je okupio svoje prijatelje muzičare otpočevši bitku sa vremenom i vremenskim prilikama. Napravio je godišnji plan prema kom je kreirao koncept za prvi album koji sadrži dvanaest pesama o dva bliska prijatelja, sreći i potištenosti.

TEDxVasastan – Emma Fällman – Release me Numeru “Oslobodi me” izvodi talentovana švedska pevačica i tekstopisac Emma Fällman. Tekst i muziku napisala je Frida Öhrn. Pesma predstavlja iskaz o ljudskom potencijalu, a izvedena je posle govora Andersa Sandbergsa, filozofa sa Oksforda, o bioetici, neoevoluciji i pitanju koje stalno postavljamo sebi: “Šta to znači biti čovek?”

TEDxRotterdam – Ntjam Rosie – Music performans Tokom 2008. godine, dvadesetsedmogodišnja Natjam Rosie objavila je svoj prvi album Atouba, sastavljen od numera koje su predstavljale miks zapadnjačkog i afričkog ritma i zvuk džeza i soula. S obzirom da je nastavila da usavršava svoj glas i pisanje tekstova u njenim numerama vremenom su počeli da dominiraju elementi džeza i soula, ali je ostao onaj avanturistički duh koji je prezentovan kroz numere prvog albuma. Natjam je jedinstvena, autentična izvođačica koja svojim moćnim glasom i ličnim stilom prenosi na publiku pozitivne vibracije.

TEDxBerkeley – Lindsey Stirling Lindsey Sttirling već 19 godina svira violinu, pri čemu na njoj izvodi kako numere klasične muzike tako i rock’n’roll numere. Sa 16 godina pridružila se rok bendu Stomp on Melvin i krenula na turneje. Bila je takmičarka na spektaklu “Amerika ima talenat” gde je ostala zapamćena kao hip hop violinistkinja. Od tada je njena karijera krenula uzlaznom linijom i postala je izvođač svetskog ranga, prezentujući svoj talenat širom sveta.

TEDxToronto – Drasko V – Redefining Sound Design Drasko je muzički producent i dizajner zvuka koji tokom svojih nastupa “redefiniše zvuk” spojem elektonskog miksa i interaktivnom projekcijom koja prati muziku.

Na FB strani ovog projekta pored brojnih postova muzičkih numera možete pronaći razne zanimljivosti iz sveta muzike, kao i alate za samostalno istraživanje zvuka, od Google Magnify do muzičke neuronauke.


1 responses to “TEDx Global Music Project – Music Worth Hearing

  1. […] Tekst je originalno objavljen na prethodnoj adresi bloga PRototip. […]

Ostavite odgovor